De meest voorkomende dakbedekkingen voor een plat dak

Dakbedekking is een belangrijk onderdeel van elk gebouw, en platte daken hebben vaak speciale aandacht nodig. Er zijn verschillende soorten dakbedekking die geschikt zijn voor platte daken, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zullen we de meest gebruikte soorten dakbedekking voor platte daken bespreken: PVC, TPO, EPDM en bitumen.

PVC

PVC (Polyvinylchloride) is een thermoplastisch materiaal dat vaak wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is lichtgewicht en heeft een lange levensduur, meestal tussen de 20 en 30 jaar. Het is ook een van de meest betaalbare opties voor platte daken.

Een van de voordelen van PVC-dakbedekking is dat het gemakkelijk te installeren is. Het wordt vaak geleverd in rollen, waardoor het snel en gemakkelijk op het dak kan worden gelegd. PVC-dakbedekking is ook bestand tegen scheuren, lekkages en UV-straling. Het kan worden gerecycled en is dus een milieuvriendelijke optie.

Een nadeel van PVC-dakbedekking is dat het niet goed bestand is tegen extreme temperaturen. Bij blootstelling aan hoge temperaturen kan het materiaal uitzetten en krimpen, wat kan leiden tot vervorming en scheuren. PVC-dakbedekking kan ook gevoelig zijn voor chemicaliën en zuren.

TPO

TPO (Thermoplastisch Polyolefin) is een ander thermoplastisch materiaal dat vaak wordt gebruikt voor platte daken. Het heeft een levensduur van ongeveer 20 tot 30 jaar en is een van de meest duurzame opties voor platte daken.

TPO-dakbedekking is zeer goed bestand tegen UV-straling en heeft een hoge weerstand tegen scheuren en lekkages. Het is ook bestand tegen hoge temperaturen en kan gemakkelijk worden gerecycled.

Een nadeel van TPO-dakbedekking is dat het duurder is dan PVC en sommige andere opties. Het kan ook gevoelig zijn voor chemicaliën en zuren.

EPDM

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt voor dakbedekking. Het heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar en is bestand tegen scheuren, lekkages en UV-straling.

EPDM-dakbedekking is gemakkelijk te installeren en kan worden geleverd in grote rollen. Het is ook bestand tegen extreme temperaturen en kan gemakkelijk worden gerecycled.

Een nadeel van EPDM-dakbedekking is dat het gevoelig is voor chemicaliën en zuren. Het kan ook duurder zijn dan sommige andere opties, zoals PVC.

Bitumen

Bitumen, ook wel bekend als teer of asfalt, is een traditionele dakbedekkingsoptie voor platte daken. Het heeft een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar en is bestand tegen scheuren en lekkages.

Bitumen-dakbedekking wordt vaak geleverd in rollen en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd door middel van verhitting. Het is ook relatief goedkoop in vergelijking met sommige andere opties.

 

Een nadeel van bitumen-dakbedekking is dat het gevoelig is voor UV-straling en kan barsten en scheuren bij blootstelling aan extreme temperaturen. Het kan ook moeilijker zijn om te repareren dan sommige andere opties.

Bron: https://dakdekkeraanhuis.nl